Devre KartıDevre Kartı
    Devre KartıDevre Kartı
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası (Cookie)
    • İletişim
    • Anasayfa
    • Arduino
    • Devreler
    • Elektrik
    • Elektronik
    • Güncel
    Devre KartıDevre Kartı
    Anasayfa»Güncel»Dijital Multimetre Nasıl Kullanılır?
    Digital Multimetre Nasıl Kullanılır
    Güncel

    Dijital Multimetre Nasıl Kullanılır?

    3 dakika okuma süresi
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Dijital Multimetre adında iki kelime olan bir cihazdır: Dijital ve Multimetre. Önce neden orada olduklarını analiz etmeye çalışalım, yani her biri aslında ne iletiyor ve bu da bir multimetrenin ne yaptığını anlamamıza yardımcı oluyor. İlk kelime – dijital – sayacın dijital veya sıvı kristal ekrana sahip olduğunu gösterirken, sonraki kelime – multimetre – bu tek cihazın çok amaçlı olarak, yani birden fazla parametreyi ölçmek için kullanılabileceğini gösterir. Tipik bir dijital multimetre, Şekil 1’de gösterildiği gibi olacaktır ve ana parçaları olarak seçim anahtarı, ekran, portlar ve problardan oluşur.

    1489482569

    Burada problar uygun portlara yerleştirilecek ve denetlenmesi gereken parametre boyunca bağlanacaktır. Bu arada, seçim anahtarının ölçüm için uygun konumda tutulmasını sağlamalıdır. Böyle yapıldığında, multimetre analiz edilen parametrenin değerini görüntüler.

    Genellikle dijital multimetreler, akım, voltaj ve direnç gibi üç önemli parametreyi ölçmek için kullanılır. Bunların dışında diyot kontrolü, kapasitans ölçümü, Transistör hFE veya DC akım kazancı, frekans ölçümü ve süreklilik kontrolü gibi özel fonksiyonları yerine getirmek için de kullanılabilirler. Bu yazıda, diyot ve süreklilik kontrolleri ile birlikte akım, gerilim ve direnç ölçümü için multimetrenin en sık kullanılan uygulamaları hakkında kısa bir not sunuyoruz.

    İçerik Tablosu

    • Dijital Multimetre Kullanarak Akım Ölçümü
    • Dijital Multimetre Kullanarak Gerilim Ölçümü
    • Dijital Multimetre Kullanılarak Direnç Ölçümü
    • Dijital Multimetre Kullanarak Diyot Kontrolü
    • Dijital Multimetre Kullanarak Süreklilik Kontrolü

    Dijital Multimetre Kullanarak Akım Ölçümü

    Bu kategori altında, dijital multimetre akımı ölçmek için kullanıldığı için bir ampermetrenin davranışını taklit eder. Bunu yapmak için, multimetrenin kırmızı probunu akım ölçüm soketlerinden birine takın: mA (düşük akım seviyesini ölçmek için) veya 20 A (daha büyük akımı ölçmek için). Ölçüm cihazını akımın ölçüleceği hat boyunca bağlayın (seri bağlantıdan başka bir şey değildir). Daha sonra, akımın Şekil 1’in ampermetre bölümünde olmasını beklediğimiz yaklaşık bir aralık ayarlayın. Bu durumda, güç kaynağını açarsak, sayaç devreden akan akımı okuyacaktır.

    Dijital Multimetre Kullanarak Gerilim Ölçümü

    1489498719

    Voltajı ölçmek için ayarlandığında, multimetre bir voltmetre gibi davranır. Başlamak için, multimetrenin kırmızı ve siyah problarını sırasıyla “V” ve “COM” olarak işaretlenmiş soketlere yerleştirmek gerekir. Daha sonra voltajımızın olacağı beklenen aralığı seçmeliyiz. Eşzamanlı olarak, AC veya DC bile Şekil 1’in voltmetre bölümünde seçilmelidir. Bunu yaparken, kablo uçları bileşen boyunca (paralel şekilde) veya hangi noktada bağlarsa, voltajın değerini okur. voltajın ölçülmesi gerekir.

    Dijital Multimetre Kullanılarak Direnç Ölçümü

    1489498781

    Bu durumda, multimetreyi bir ohmmetre gibi davranacak şekilde yapılandırırız. Burada, seçim anahtarının ohmmetre bölgesinde beklenen bir aralığa ayarlandığı sırada, multimetrenin kırmızı ve siyah probları sırasıyla “V” ve “COM” olarak işaretlenmiş soketlere yerleştirilir (Şekil 1). Şimdi, elektrotların direnci bilinen bileşen boyunca bağlanması gerekir. Bunu yaparken, multimetrenin ekran kısmında, direncin değerini okuyan bir okuma alırız.

    Dijital Multimetre Kullanarak Diyot Kontrolü

    1489498842

    Bu durumda, probları voltaj ölçümü durumunda olduğu gibi soketlere yerleştirin ve seçim anahtarını Şekil 1’de gösterilen diyot kontrol konumuna doğru olacak şekilde ayarlayın. Şimdi multimetrenin kırmızı ucu diyotun pozitif terminaline bağlandığında negatif ucu diyotun negatif terminaline bağlıyken, multimetre üzerinde düşük bir okuma almamız gerekir. Öte yandan, kırmızı ucu diyotun negatif terminaline ve siyahı pozitif terminale bağlarsak, yüksek bir değer elde etmeliyiz. Elde edilen okumalar beklentilerimize uygunsa diyotun düzgün çalıştığını söylüyoruz; başka hayır. Bununla ilgili daha fazla bilgi “Diyot testi” makalesinde bulunabilir.

    Dijital Multimetre Kullanarak Süreklilik Kontrolü

    Süreklilik kontrolü, iki nokta üzerinden düşük direnç yolu olup olmadığını bilmek için kullanılır, yani noktaların kısa olup olmadığını kontrol etmek için. Bu görevi gerçekleştirmek için problar, voltaj ölçümü ve seçici anahtarın süreklilik kontrol pozisyonunu gösterecek şekilde yapıldığı şekilde soketlere yerleştirilir (Şekil 1). Daha sonra test edilecek noktalara probların uçları ile temas edilir. Şimdi, multimetre bip sesi çıkarırsa, noktaların kısa olduğu veya aralarındaki direncin ekrandan okunabileceği anlamına gelir.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email

    Benzer İçerikler

    Kondansatör (Kapasitör) Nedir?

    2 Eylül 2022

    Breadboard Nedir?

    3 Mayıs 2022

    En İyi 10 Ücretsiz PCB Tasarım ve Çizim Programı

    9 Nisan 2022

    Cevap Yaz Cancel Reply

    Son Eklenenler

    Mosfet Nedir? Mosfet Ne İşe Yarar?

    17 Ekim 2022

    Robotik Kodlama Nedir?

    14 Ekim 2022

    NodeMCU Nedir? NodeMCU Projeleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Raspberry Pi Nedir? Modelleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Arduino ile Neler Yapılabilir?

    3 Ekim 2022

    Arduino Nedir?

    30 Eylül 2022

    Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Akım Trafosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    27 Eylül 2022

    Kontrol Kalemi Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

    27 Eylül 2022
    • Direnç Renk Kodları
    • Elektronik Devre Elemanları
    • Flip-Flop Devresi Yapımı
    • Kısa Devre Nedir?
    • Multimetre Nedir?
    • Elektromıknatıs Nedir? Nerelerde Kullanılır?
    • Akım Korumalı Priz Nedir?
    • Arduino Çeşitleri
    • Breadboard
    © Devre Kartı.

    Yukarıya yazın ve aramak için enter'a basın!