PLC Uygulamaları
PLC’lerin aşağıdakileri içeren çeşitli uygulamaları ve kullanımları vardır:
Proses Otomasyon Tesisleri (örneğin madencilik, petrol ve gaz)
Cam Sektörü
Kağıt Endüstrisi
Çimento Üretimi
Kazanlarda – Termik Santraller
PLC Programlama
PLC kullanırken, özel kullanım durumunuza bağlı olarak konseptler tasarlamak ve uygulamak önemlidir. Bunu yapmak için öncelikle PLC programlamanın özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız gerekir. Bir PLC programı, PLC’nin kontrol ettiği süreci yöneten mantığı temsil eden metinsel veya grafik şeklinde bir dizi talimattan oluşur. PLC programlama dillerinin iki ana sınıflandırması vardır ve bunlar birçok alt sınıf türüne ayrılmıştır.
Metin Dili
Talimat listesi
Yapısal metin
Grafik Form
Merdiven Diyagramları (LD) (yani Merdiven Mantığı)
Fonksiyon Blok Şeması (FBD)
Sıralı İşlev Tablosu (SFC)
Basit ve kullanışlı özelliklerinden dolayı, grafik gösterimi metin dillerine çok tercih edilir.
Merdiven Mantığı
Ladder mantığı PLC programlamanın en basit şeklidir. “Röle mantığı” olarak da bilinir. Röle kontrollü sistemlerde kullanılan röle kontakları merdiven mantığı kullanılarak temsil edilir.
Aşağıdaki şekilde bir merdiven diyagramının basit örneği gösterilmektedir.
Yukarıdaki örnekte, aynı lamba yükünü kontrol etmek için iki basma düğmesi kullanılır. Anahtarlardan herhangi biri kapatıldığında lamba yanar. İki yatay çizgiye basamak ve iki dikey çizgiye ray denir. Her basamak Pozitif ray (P) ve Negatif ray (N) arasındaki elektrik bağlantısını oluşturur. Bu, akımın giriş ve çıkış aygıtları arasında akmasına izin verir.
Fonksiyonel Blok Diyagramları
Fonksiyonel Blok Diyagramı (FBD) PLC’de çoklu fonksiyonları programlamak için basit ve grafiksel bir yöntemdir. PLCOpen, IEC 61131-3 standardında FBD kullanılarak tanımlanmıştır. Bir fonksiyon bloğu, yürütüldüğünde bir veya daha fazla çıkış değeri veren bir program talimat birimidir. Aşağıda gösterildiği gibi bir blok ile temsil edilir. Girişler soldan girerken ve çıkış çizgileri sağdan ayrılarak dikdörtgen şeklinde bir blok olarak temsil edilir. Giriş ve çıkış durumu arasında bir ilişki sağlar.
FBD kullanmanın avantajı, fonksiyonel blokta herhangi bir sayıda giriş ve çıkışın kullanılabilmesidir. Çoklu giriş ve çıkış kullanırken, bir fonksiyon bloğunun çıkışını diğerinin girişine bağlayabilirsiniz. Nerede bir Fonksiyon Blok Şeması oluşturmak.
Aşağıdaki şekilde FBD programlamasında kullanılan çeşitli fonksiyon blokları gösterilmektedir.
Aşağıdaki şekilde bir merdiven diyagramı ve Siemens gösterimindeki fonksiyon bloğu eşdeğeri gösterilmektedir.
Yapısal Metin Programlama
Yapısal metin, neyin yürütüleceğini belirlemek için ifadeleri kullanan metinsel bir programlama dilidir. Daha geleneksel programlama protokollerini izler, ancak büyük / küçük harfe duyarlı değildir. Bir dizi ifade (mantık), birkaç operatör kullanarak ödevleri ve ilişkileri ifade etmekten oluşur. Yapı metin operatörleri aşağıda resimde listelenmiştir.
PLC Programlama Örnekleri
Bir pompa çalışıyorsa ve basınç yeterliyse veya lamba test anahtarı kapalıysa bir sinyal lambasının açılması gerekir. Bu uygulamada, hem pompa hem de basınç sensörlerinden gelen lamba girişlerinden bir çıkış olması gerekiyorsa. Bu nedenle,
AND mantığı kullanılır. Test giriş koşulu için VEYA mantık kullanılır, AND sisteminden bir sinyal olup olmadığına bakılmaksızın bir lamba çıkışı vermek gerekir. Ladder diyagramında END veya RET komutunu kullanarak PLC’nin programın sonuna geldiğini söyleyebiliriz. Fonksiyon blok şeması ve merdiven şeması şekilde şekilde gösterilmiştir.
Başka bir örnek olarak, bir pompa çalışırken ve kaldırma anahtarı çalıştırıldığında veya yükün daha önce kaldırılmadığını ve kaldırma kanalının altında olduğunu belirten bir anahtarı çalıştırmak için çalıştırılacak bir valfi düşünün. . OR mantığı iki anahtar için kullanılır ve AND mantığı iki anahtar ve pompa ile kullanılır. Valf sadece pompa AÇIK ve iki anahtar çalıştırıldığında çalıştırılacaktır.
Çay veya kahve, süt veya süt içermeyen, şekerli veya şekersiz seçime izin veren ve madalyonun yerleştirilmesinde gerekli sıcak içeceği sağlayacak bir içecek makinesi düşünün. Aşağıda gösterilen şekilde, çay veya kahvenin birinci VEYA mantık geçidi kullanılarak seçildiği görülmektedir. İlk AND geçidi, Çay veya kahve seçildiğinde ve makineye bir bozuk para sokulduğunda bir çıktı verir. Bu AND geçidinden çıkış ikinci AND geçidine verilir. İkinci AND geçidi sadece sıcak su çayla birleştiğinde çalışır. Süt ve şeker, bozuk para yerleştirildikten sonra oluşabilecek isteğe bağlı ilavelerdir.