Devre KartıDevre Kartı
    Devre KartıDevre Kartı
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası (Cookie)
    • İletişim
    • Anasayfa
    • Arduino
    • Devreler
    • Elektrik
    • Elektronik
    • Güncel
    Devre KartıDevre Kartı
    Anasayfa»Güncel»Temel Elektronik Bileşenler
    Electronic Components
    Güncel

    Temel Elektronik Bileşenler

    4 dakika okuma süresi
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Elektronik bileşenlerin dünyası, kısa bir öğe listesi ile özetlenebilir. İşte modern elektroniklerin bu önemli bölümleri hakkında daha fazla ayrıntı.

    İçerik Tablosu

    • Elektronik bileşenler nelerdir?
      • Elektronik bileşenler ne için kullanılır?
      • Elektronikte aktif ve pasif bileşenler nelerdir?

    Elektronik bileşenler nelerdir?

    Aşağıdaki bileşenler elektronik cihazlarda en yaygın bulunanlar arasındadır:

    • Mikrodenetleyici
    • Transformatör
    • Pil
    • Sigorta
    • Röleler
    • Anahtarlar
    • Motorlar
    • Devre kesiciler

    Elektronik bileşenler ne için kullanılır?

    Mikrobilgisayarlar, elektrikli el aletleri, uzaktan kumandalar, tıbbi ekipman ve ofis makineleri gibi çok sayıda cihazı kontrol etmek için kullanılan küçük bilgisayarlardır. Piller kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Bir pilin iki farklı hücresi anot (+) ve katottur (-).

    Sigortalar, bileşenlerin aşırı akımla aşırı yüklenmesini önlemeye yardımcı olur. Sigorta, bağlantı gövdesi, destek, kontaklar ve Çinko veya bakır gibi metal sigorta malzemelerinden oluşur. Koruyucu bir cihaz olarak, bir devre kesici bir uzaktan kumanda anahtarı ile kontrol edilebilir. Devreyi aşırı yüklenmeye veya kısa devreye karşı korumak için tasarlanmıştır.

    Kesme akımını değiştirir. Dört anahtar türü şunlardır: tek kutuplu tek atış (SPST), tek kutuplu çift atış (SPDT), çift kutuplu tek atış (DPST) ve çift kutuplu çift atış (DPDT).

    Röleler, gücü kapatan veya kapatan elektromekanik anahtarlardır. Bir röle bir elektromıknatıs, bir armatür, bir dizi elektrik kontağı ve bir yay içerir.

    Motorlar elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Temel bileşenler arasında bir rotor, stator, rulmanlar, kablo kanalı kutusu, muhafaza ve göz cıvatası bulunur. Saatlerden ev eğlence ekipmanlarına, araçlara; motorlar çok çeşitli cihazlara güç sağlayabilir.

    Elektronikte aktif ve pasif bileşenler nelerdir?

    Aktif bileşenler transistörleri, pasif bileşenler ise transformatörleri, indüktörleri, dirençleri, kapasitörleri içerir. Transformatörler genellikle gücü arttırmak veya düşürmek için kullanılır. Bir direnç akım akışını kısıtlar. Termistörlerde ve potansiyometrelerde kullanılır. Düşük kapasiteli bir pile benzer şekilde, bir kondansatör devrelerde gecikmelere neden olur. İndüktörler frekansları kontrol etmek için kullanılır.

    Elektronik devreler inşa ederken, dirençler, kapasitörler, diyotlar, transistörler, indüktörler ve entegre devreler dahil olmak üzere bir dizi temel elektronik bileşenle çalışacaksınız. Aşağıda bileşenlere ve işlevlerine kısa bir genel bakış verilmiştir.

    Dirençler: Direnç, entegre bir devrede karşılaşacağınız bileşenlerden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, cihaz akım akışına direnir. Dirençler güç değerlerine (patlamadan kaldırabilecekleri güç miktarı) ve direnç değerlerine (akıma dayanma kapasitesi) göre derecelendirilir. Ölçüm, ohm olarak bilinen birimlerde yapılır. Ünitenin elektronik sembolü O’dur.

    Kondansatörler: Bu bileşenler elektrik yükünü geçici olarak depolayabilir. Bileşenler farklı çeşitlerde gelir, en yaygın olanları elektrolitik ve seramik disktir. Bir bileşenin kapasitesi genellikle mikrofaradlarda (µF) ölçülür.

    Diyotlar: Diyotlar elektrik akımının sadece tek bir yönde akmasına izin verir. Her diyotun anot ve katot olarak bilinen iki terminali vardır. Anot pozitif voltajla ve katot negatif bir voltajla şarj edildiğinde, elektrik akımı akabilir. Bu gerilimleri tersine çevirmek akımın akmasını önleyecektir.

    Transistörler: Transistör yan yana birleştirilmiş iki PN diyodundan oluşan, girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır.Üç kutuplu devre elemanları olan transistörlerin kutupları; Emiter (E), Beyz (B) ve Kollektör (C) olarak adlandırılır.Bileşenlerin çalışması için bunlardan birine gerilim uygulanmalıdır; baz terminali. Baz daha sonra diğer iki terminaldeki (verici ve toplayıcı) akım akışını kontrol edebilir.

    İndüktörler: Bunlar enerjiyi manyetik alan şeklinde depolayan pasif bileşenlerdir. Bir indüktör basitçe bir tür çekirdek etrafına sarılmış bir tel bobininden oluşur. Çekirdek bir mıknatıs veya hava olabilir. Akım indüktörden geçtiğinde etrafında manyetik bir alan oluşturulur. Çekirdek olarak bir mıknatıs kullanılırsa manyetik alan daha güçlüdür.

    Entegre Devreler: Entegre bir devre, elektronik bir devrede gereken tüm bileşenlere sahip özel bir cihazı ifade eder. Bileşenin hepsi küçük bir silikon parçası üzerine kazınmış diyotlar, transistörler ve diğer cihazlara sahiptir. Bileşenler, saatler ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere birçok elektronik cihazda kullanılır.

    Mikrodenetleyiciler: Mikrodenetleyiciler, elektrikli el aletleri, uzaktan kumandalar, tıbbi ekipman ve ofis makineleri gibi çok sayıda cihazı kontrol etmek için kullanılan küçük bilgisayarlardır.

    Transformatörler: İki tel bobin ile inşa edilen transformatörler, gücü arttırmak veya düşürmek için yaygın olarak kullanılır.

    Piller: Piller kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Bir pilin iki farklı hücresi anot (+) ve katottur (-).

    Sigortalar: Sigortalar, bileşenlerin aşırı akımla aşırı yüklenmesini önlemeye yardımcı olur. Bir sigorta bağlantı gövdesi, destek, kontaklar ve çinko veya bakır gibi metal sigorta malzemesinden oluşur.

    Röleler: Bu elektromekanik anahtarlar gücü açar veya kapatır. Bir röle bir elektromıknatıs, bir armatür, bir dizi elektrik kontağı ve bir yay içerir.

    Anahtarlar: Kesme akımını değiştirir. Dört anahtar türü şunlardır: tek kutuplu tek atış (SPST), tek kutuplu çift atış (SPDT), çift kutuplu tek atış (DPST) ve çift kutuplu çift atış (DPDT).

    Motorlar: Motorlar elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Temel bileşenler arasında bir rotor, stator, rulmanlar, kablo kanalı kutusu, muhafaza ve göz cıvatası bulunur.

    Devre Kesiciler: Koruyucu bir cihaz olarak, devre kesici bir uzaktan kumanda anahtarı ile kontrol edilebilir. Devreyi aşırı yüklenmeye veya kısa devreye karşı korumak için tasarlanmıştır.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email

    Benzer İçerikler

    Kondansatör (Kapasitör) Nedir?

    2 Eylül 2022

    Breadboard Nedir?

    3 Mayıs 2022

    En İyi 10 Ücretsiz PCB Tasarım ve Çizim Programı

    9 Nisan 2022

    Cevap Yaz Cancel Reply

    Son Eklenenler

    Mosfet Nedir? Mosfet Ne İşe Yarar?

    17 Ekim 2022

    Robotik Kodlama Nedir?

    14 Ekim 2022

    NodeMCU Nedir? NodeMCU Projeleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Raspberry Pi Nedir? Modelleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Arduino ile Neler Yapılabilir?

    3 Ekim 2022

    Arduino Nedir?

    30 Eylül 2022

    Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Akım Trafosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    27 Eylül 2022

    Kontrol Kalemi Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

    27 Eylül 2022
    • Direnç Renk Kodları
    • Elektronik Devre Elemanları
    • Flip-Flop Devresi Yapımı
    • Kısa Devre Nedir?
    • Multimetre Nedir?
    • Elektromıknatıs Nedir? Nerelerde Kullanılır?
    • Akım Korumalı Priz Nedir?
    • Arduino Çeşitleri
    • Breadboard
    © Devre Kartı.

    Yukarıya yazın ve aramak için enter'a basın!