Arduino, basit bir biçimde etrafındaki ögelerle etkileşime geçebilen sistemlerdir. Açık kaynaklı bir geliştirme platformu olarak da tanımlanabilir. O nedenle de kullanıcı dilediği gibi bu sistem üzerinde çeşitli düzenlemeler yapabilir.
- Arduino kütüphaneleri aracılığı ile basitçe programlanabilen bir ögedir.
- Sensörler yardımıyla çalışabilir halde olduğu için sensörlerden aldığı verileri kullanma hakkı vardır.
- Dijital ve analog yönlü giriş kısımları nedeniyle aynı türden verileri işleyebilir.
- Dış çevreye çıktılar üretebilir. Bu çıktılar ses, ışık, yazı, fotoğraf ve hareketleri içerir.
- Kart yardımıyla elektronik ve robotik aplikasyonları basitçe oluşturabilir.
- Arduino’da aktif halde kullanılmakta olan programlama dili basite indirgenmiş halde olduğundan ötürü fazla sayıda kaynağa ulaşmak da olasıdır.
- Yazılımlar ücretsiz şekilde indirilebilir ve uygulama geliştirme de mümkün bir form kazanmış olur.
Arduino Modelleri Nelerdir?
Piyasada sayısız Arduino modeli bulunur. Her geçen gün yeni bir Arduino kartı modeli çıkarılır. Bu da sektörde birçok çeşitte ürünün var olmasını sağlar. Arduino çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Arduino UNO R3
- Arduino Robot
- Arduino Leonardo
- Arduino Yun
- Arduino Micro
- Arduino DUE
- Arduino Mega ADK
- Arduino PRO Mini
- Arduino Mega 2560
- Arduino NANO
- LilyPad Arduino
Arduino IDE Nedir? Açık Kaynak Yazılım Ne İfade Eder?
Aplikasyonlar, yüzlerce kaynak kodu satırından meydana gelir. Programlama ve kodlama dilini bilmeyen kişilere çok karışık gelebilen bu kod çeşitleri, uygulama dosyası olarak bir araya getirilir. Derleme uygulaması bitirilince de kaynak kodlarına lüzum kalmamış olur. Doğal olarak da iTunes’a benzer bir yazılımı çalıştırırken kaynak kodu kendini göstermez. Ürünün son hali görüntülenir.
Arduino IDE indirmek için: https://www.arduino.cc/en/software
Şimdi de Arduino denildiğinde akla gelen unsurları anlatıyor olacağız.
Röle Modülü
Arduino modül türlerinden biri olan röle modülü, düşük düzeydeki akımlardan kullanarak yüksek akımı üzerine çekebilen cihazları anahtarlama konusunda kullanılan bir devre elemanı seçeneğidir.
Buzzer
Arduino çeşitleri arasında yer alan buzzer, verilen voltaja göre farklı ses üretimleri sağlayan bir alettir. Maliyeti düşük, üretilme süreci kolay ve yapısı hafif olduğu için kullanım alanı da fazladır.
Yağmur Sensörü
Birbirleriyle karşılıklı şekilde çekilmiş olan iletken hatların suyla temas etmesi neticesinde sensör çıkış pininden değer alınır. Besleme voltajıyla toprak bağlantısı çekilerek sensör çıkışından okuma yapılabilir.
8*8 Matris Ekran
Arduino çeşidi LED Matris hayli kullanışlı bir elemandır. Standart olarak bilinen 7 segment ekran gibi dar değil geniş bir ekran görüntüleme seçeneği vadeder.
Ateş Sensörü
Ateş algılayıcı halde olan sensör kartı 760 nm ve 1100 nm arasında yer alan dalga boyundaki ateşi anlamak için kullanılan bir sensör kartı olarak dikkat çeker.
LDR Işık Sensörü
Foto direnç, üzerine gelen ışık gücünün şiddetine göre değişen dirence sahip haldeki elemandır. Direnci, üzerine gelen ışık seviyesiyle ters orantılı halde değişim gösterir.
Ultrasonik Mesafe Sensörü HC-SR04 Hakkında Bilgiler
HC-SR04 ultrasonik sensör sonar kullanarak karşısında bulunan eşyaya olan mesafesini hesaplayabilen giriş kaynaklarından biridir. Sonar denilen sistem ise ses dalgalarından yardım alarak cismin uzaklığını ve boyutunun ne kadar olduğunu anlamaya yardımcı olur. Bahsi geçen türdeki sensörlerin ilham kaynağı ise yarasa ve yunuslardır. Her iki hayvan da sonar vasıtasıyla iletişime geçer ve hareketlerini uygular. 2 cm ve 400 cm arası mesafe ise en sağlıklı okuma gerçekleştirebildiği aralıklar olmaktadır. Üzerinde de alıcı ve verici olacak şekilde iki farklı modül yer alır; bu modüller son derece işlevsel olan bir haldedir. Bu yüzden de önemlidirler.