“Direnç” in elektronikte bu kadar yaygın bir terim olmasının nedenlerinden biri, bunlardan çok farklı türlerin olmasıdır. Benzer işlevlere sahip olmalarına rağmen, bir elektronik mağazasından rastgele direnç satın almak her zaman en iyi sonuçları vermez. Elektronik bileşenler için direnç türlerine karar verirken karışıklığı önlemek için dikkate almanız gereken bazı farklar şunlardır.
Direnç Tipleri ve Özellikleri
Dirençler, ince film, karbon veya metal film, tel ve folyo gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Bu malzemelerin her birinin doğruluğu ve performansı etkileyen kendi özellikleri vardır. Bazı dirençler ısıya ve yüksek güce dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bazı dirençler, düşük gürültülü, yüksek güçlü veya yüksek hızlı uygulamalar için diğerlerinden daha iyi çalışır.
Elektronikte en yaygın kullanılan direnç türleri, düşük maliyetli ve güvenilir karbon kompozisyon dirençleridir. Karbon film dirençleri, direnci ve toleransı daha doğru bir şekilde kontrol etmek için kullanılır. Metal film dirençleri daha da sıkı direnç sağlar. Tel dirençler en güçlü ve hassastır, ancak tipik olarak bir veya diğer karakteristikler sergilerler. Bu bileşenler 50 watt’a kadar bir güç derecesine sahiptir.
Temel Hususlar
Belirli bir uygulama için bir direnç seçerken en önemli faktör, direncin dağıtması için gereken enerji miktarıdır. Güç kaybını hesaplamak için formül: voltajın karesi, direncin bölünmesiyle. Sonuç, daha sonra direncin güç değeri ile karşılaştırabileceğiniz watt cinsinden ölçülür. İhtiyaç duyduğu güç oranının iki katı olan bir direnç kullanmak genellikle yararlıdır.
Bazı devrelerde, özellikle RF ve gürültüye duyarlı ses devreleri ile uğraşıyorsanız, spesifik dirençlere ihtiyacınız vardır. Genel olarak, yüksek güçlü, yüksek hassasiyetli ve yüksek hızlı devrelerin hepsi belirli dirençler gerektirir.
Çoğu standart elektronik devre belirli bir direnç türü belirtmez. Belirli bir boyut, şekil ve kapasitenin gerekli olduğu durumlarda, devrenin şematik diyagramı genellikle ne tür bir dirence ihtiyacınız olduğunu gösterir. Şemalardan net değilse, farklı direnç türlerini anlamak için daha derin araştırmalar yapmanız gerekir.