Devre KartıDevre Kartı
    Devre KartıDevre Kartı
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası (Cookie)
    • İletişim
    • Anasayfa
    • Arduino
    • Devreler
    • Elektrik
    • Elektronik
    • Güncel
    Devre KartıDevre Kartı
    Anasayfa»Elektrik»Akım Korumalı Priz Nedir?
    Elektrik

    Akım Korumalı Priz Nedir?

    3 dakika okuma süresi
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Akım korumalı priz nedir? Basitçe söylemek gerekirse, bu aşırı gerilim koruyucu, prize giren yüksek voltajlı elektriği izole ederek ve prizi yüksek voltajdan koruyarak prize takılı cihazları korur. Dikkate alınması gereken bir konu, korumalı fişlerin mevcut doğasıdır. Bağlantı noktanız 2000 watt’a kadar taşıma kapasitesine sahipse, 200 watt’lık bir cihaz takıldığında bağlantı noktanız gücünü kesecektir. Bu nedenle, bir elektrik prizi satın alırken maksimum verecek gücünün değerini gözeterek alın.

    Diğer bir nokta ise akım korumalı prizin yüksek gelen basınçta kaç volta kadar dayanabildiğini gösteren şeye joule değeridir. Daha yüksek bir Jule değerine sahip mevcut korumalı priz satın almayı planlıyorsanız, priz daha uzun süre dayanacaktır.

    akim koruma

    Öncelikle bulunduğumuz evde, ofiste, okulda prizlerimizi zarar görmeden kullanmalıyız. Bir bilgisayar kullanıyor olsanız bile, bulunduğunuz yerdeki prizden yüksek voltajlı bir elektrik hattı geçiyor ise, bilgisayarınıza zarar verme olasılığı çok yüksektir. Bu konuda size yardımı olacak olan akım korumalı priz oluşabilecek tüm problemleri çözecektir. Bazı noktalarda veya prizde kullandığınız ekipmanların sağlığınız ve güvenliğiniz için mutlaka aşırı gerilim koruyucu kullanmalısınız.

    Piyasada birçok enerji tasarruflu fiş türü vardır. Basit bir düzeneğe sahiptirler. Bu prizler 2li, 4,lü 6 lı  olarak satılırlar ve USB bağlantı noktasına sahiptirler. Ayrıca yeni çıkan gelen fazla akımı koruyan akıllı fiş modelleri de bulunmaktadır. Bu aşırı gerilim koruyucu akıllı fişler ile uzaktan kumanda veya akıllı telefon ile fişin gücünü kontrol edebilir, belirlediğiniz zaman aralıklarını ayarlayabilir ve o zamanlar için güç yönetimini yapılandırabilirsiniz. Prizlerin yapı aşamasında kullanılan maddelerinin ne kadar kaliteli olduğu da önemlidir. Prizlerin evde yangın gibi problemlere yol açmasını engellemek için kaliteli akım koruma prizi satın almayı tercih edebilirsiniz.

    Ev teknolojisi sistemleri ve tüm motorlar, aşırı gerilim korumalı fişler ve klimalar ile güç dalgalanmalarına karşı korunmaktadır. Televizyonlarınız, monitörler, bilgisayarlar, laptoplar, ev aletleri veya şarjlı cep telefonları gibi ürünler kapatılıp tekrar açıldığında elektrik kesintilerinden etkilenir.

    Akım Koruma Prizi Ne İşe Yarar?

    Akım koruma prizleri durdukları yerde elektrik tüketmeye devam ederler mi sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Sorunuzun cevabı evet, hala elektrik tüketiyor. Transformatörlü herhangi bir cihaz, kullanımda olsun veya olmasın, fişe takılı olduğu sürece güç çekmeye devam edecektir. Gerçek şu ki, yaşadığımız yüzyıl da kullanılan tüm cihazların transformatörü vardır cihaz ne kadar büyük veya küçük olursa olsun fark etmez. Çıkış akımı sürekli olduğu için kutuyu azaltmadığınız sürece kesintiye uğramaz. Bu giriş akımı ve cihazın ihtiyaç duyduğu güç bir noktada düşmelidir. Bunu azaltmak için trafo sürekli çalışır ve enerji harcar. Buda sizin elektrik faturanıza yansımaktadır.

    Tabii bu tüketim miktarı toplam faturaya kıyasla çok fazla değil. Ancak kişi sayısını artırdığınızda, her yıl milyonlarca elektrik vergisinin boşa gittiğini görüyorsunuz. Örneğin, diyelim ki evinizde yaşayan 5 kişi var ve bu kişiden 3’ü her sabah telefonlarını şarj aletiyle şarj ediyor gece boyunca takılı kalıyor. Kullandığımız piyasa da bulunan tüm akıllı cihazlar tam olarak şarj olduklarında giriş akımını keserler, böylece güç tasarruf cihazları çalışmaya devam eder.

    Sonuçta her cihaz mevcut cihazlar ve tasarımlar nedeniyle güç tüketir. Elektrikçi olan insanların tavsiyesi bu konuda dikkatli olmanızdan yanadır.  Ayrıca gerekmedikçe hiçbir cihazı fişe takılı bırakmayın. Gereksiz enerji sarf edilmesine engel olun. Prizde takılı kalan büyük ev aletleri evde çeşitli problemlere yol açabilir. Örneğin elektrik kesintilerin de ya da elektriğin düzensiz gelmesin de cihazların motorlarına zarar verebilir. Cihazların işlemcileri genelde hassas olurlar. Elektrik ise bu hassasiyete zarar veren bir unsurdur. 

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email

    Benzer İçerikler

    Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Akım Trafosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    27 Eylül 2022

    Cevap Yaz Cancel Reply

    Son Eklenenler

    Mosfet Nedir? Mosfet Ne İşe Yarar?

    17 Ekim 2022

    Robotik Kodlama Nedir?

    14 Ekim 2022

    NodeMCU Nedir? NodeMCU Projeleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Raspberry Pi Nedir? Modelleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Arduino ile Neler Yapılabilir?

    3 Ekim 2022

    Arduino Nedir?

    30 Eylül 2022

    Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Akım Trafosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    27 Eylül 2022

    Kontrol Kalemi Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

    27 Eylül 2022
    • Direnç Renk Kodları
    • Elektronik Devre Elemanları
    • Flip-Flop Devresi Yapımı
    • Kısa Devre Nedir?
    • Multimetre Nedir?
    • Elektromıknatıs Nedir? Nerelerde Kullanılır?
    • Akım Korumalı Priz Nedir?
    • Arduino Çeşitleri
    • Breadboard
    © Devre Kartı.

    Yukarıya yazın ve aramak için enter'a basın!