Devre KartıDevre Kartı
    Devre KartıDevre Kartı
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası (Cookie)
    • İletişim
    • Anasayfa
    • Arduino
    • Devreler
    • Elektrik
    • Elektronik
    • Güncel
    Devre KartıDevre Kartı
    Anasayfa»Güncel»Bobinler Nedir ve Nasıl Çalışır?
    FJDPSOMIRXSZL6N.LARGE 320x240 1
    Güncel

    Bobinler Nedir ve Nasıl Çalışır?

    4 dakika okuma süresi
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    İçerik Tablosu

    • Bileşen : İndüktör
    • A. Kompozisyon
    • B. Nasıl Çalışır?
    • C. İşlev ve Önemi

    Bileşen : İndüktör

    Reaktör olarak da bilinen bir indüktör, iki terminale sahip bir devrenin pasif bir bileşenidir. Bu cihaz, enerjisini manyetik alanında depolar ve gerektiğinde devreye geri döndürür. İki indüktör dokunmadan yan yana yerleştirildiğinde, birinci indüktör tarafından oluşturulan manyetik alanın ikinci indüktörü etkilediği keşfedildi. İlk transformatörlerin icat edilmesine yol açan önemli bir atılımdı.

    A. Kompozisyon

    Muhtemelen sadece bir bakır tel bobini içeren en basit bileşendir. Endüktans, bobindeki dönüş sayısı ile doğru orantılıdır. Bununla birlikte, bazen, bobin, endüktansı arttırmak için demir, lamine demir ve toz demir gibi ferromanyetik bir malzemenin etrafına sarılır. Bu çekirdeğin şekli de endüktansı artırabilir. Toroidal (halka şekilli) çekirdekler, aynı sayıda dönüş için solenoidal (çubuk şekilli) çekirdeklere kıyasla daha iyi endüktans sağlar. Ne yazık ki, indüktörleri entegre bir devrede birleştirmek zordur, bu nedenle genellikle dirençlerle değiştirilir.

    B. Nasıl Çalışır?

    Akım bir telden geçtiğinde manyetik bir alan oluşturur. Bununla birlikte, indüktörün benzersiz şekli, çok daha güçlü bir manyetik alanın oluşturulmasına yol açar. Bu güçlü manyetik alan, sırayla, alternatif akıma direnir, ancak içinden doğru akım akışına izin verir. Bu manyetik alan aynı zamanda enerji depolar.

    Bir pil, bir anahtar ve bir ampul içeren basit bir devre alın. Ampulü açtığınızda ampul parlak bir şekilde yanacaktır. Bu devreye bir indüktör ekleyin. Düğmeyi açar açmaz ampul parlaktan loş duruma geçer. Öte yandan, anahtar kapatıldığında, tamamen kapanmadan önce sadece bir saniye için çok parlak olur.

    Anahtarı açtığınızda, indüktör manyetik bir alan oluşturmak için elektriği kullanmaya başlar ve akım akışını geçici olarak engeller. Ancak manyetik alan tamamlanır tamamlanmaz indüktörden sadece DC akımı geçer. Bu yüzden ampul parlaktan loş duruma geçer. Tüm bu süre boyunca indüktör, bazı elektrik enerjisini manyetik alan şeklinde depolar. Bu nedenle, anahtarı kapattığınızda, manyetik alan bobindeki akımı sabit tutar. Böylece, ampul kapanmadan önce bir süre parlak bir şekilde yanar.

    C. İşlev ve Önemi

    İndüktörler yararlı olsa da, boyutları nedeniyle elektronik devrelere dahil etmek zordur. Diğer bileşenlere kıyasla daha hantal olduklarından, çok fazla ağırlık ekler ve bol miktarda yer kaplarlar. Bu nedenle, genellikle entegre devrelerdeki (IC’ler) dirençler ile değiştirilirler. Yine de, indüktörlerin çok çeşitli endüstriyel uygulamaları vardır.

    Ayarlı Devrelerdeki Filtreler
    İndüktörlerin en yaygın uygulamalarından biri ayarlanmış devrelerde istenen frekansı seçmektir. Filtre oluşturmak için paralel veya seri olarak kapasitörler ve dirençlerle yaygın olarak kullanılırlar. Sinyal frekansı arttıkça bir indüktörün empedansı artar. Böylece, bağımsız bir indüktör sadece düşük geçişli bir filtre görevi görebilir. Bununla birlikte, bir kapasitör ile birleştirdiğinizde, sinyal frekansı arttıkça bir kapasitörün empedansı azaldığından çentikli bir filtre oluşturabilirsiniz. Böylece, çeşitli filtre türleri oluşturmak için farklı kapasitör, indüktör ve direnç kombinasyonlarını kullanabilirsiniz. Televizyonlar, masaüstü bilgisayarlar ve radyolar dahil olmak üzere çoğu elektronikte bulunurlar.

    Ferrit Boncukları
    Elektronik devrelerde yüksek frekanslı gürültüyü bastırmak için bir ferrit boncuk veya ferrit şok bobini kullanılır. Ferrit boncukların yaygın kullanımlarından bazıları bilgisayar kabloları, televizyon kabloları ve mobil şarj kablolarıdır. Bu kablolar bazen televizyon ve bilgisayarınızın ses ve video çıkışıyla birlikte anten görevi görebilir. Dolayısıyla, indüktörler bu tür radyo frekansı parazitini azaltmak için ferrit taneciklerinde kullanılır.

    Yakınlık Sensörlerinde İndüktörler
    Çoğu yakınlık sensörü endüktans prensibi ile çalışır. Bir endüktif yakınlık sensörü, bir indüktör veya bobin, bir osilatör, bir algılama devresi ve bir çıkış devresi dahil dört bölümden oluşur. Osilatör dalgalanan bir manyetik alan oluşturur. Bir nesne bu manyetik alanın yakınlığına geldiğinde, girdap akımları birikmeye başlar ve sensörün manyetik alanını azaltır.

    Algılama devresi sensörün gücünü belirler, çıkış devresi ise uygun yanıtı tetikler. Temassız sensörler olarak da adlandırılan endüktif yaklaşım sensörleri, güvenilirliklerinden ötürü değerlidir. Trafik ışıklarında trafik yoğunluğunu tespit etmek için ve ayrıca otomobil ve kamyonlarda park sensörü olarak kullanılırlar.

    Asenkron Motorlar
    Bir endüksiyon motoru muhtemelen indüktörlerin uygulanmasının en yaygın örneğidir. Genellikle, bir endüksiyon motorunda, indüktörler sabit bir konuma yerleştirilir. Başka bir deyişle, yakındaki manyetik alanla hizalanmasına izin verilmez. Daha sonra şaftı döndüren bir manyetik alan oluşturmak için bir AC güç kaynağı kullanılır. Güç girişi dönüş hızını kontrol eder. Bu nedenle, endüksiyon motorları genellikle sabit hızlı uygulamalarda kullanılır. Asenkron motorlar çok güvenilir ve sağlamdır çünkü motor ile rotor arasında doğrudan temas yoktur.

    Transformatörler
    Daha önce de belirtildiği gibi, endüktörlerin keşfi, güç iletim sistemlerinin temel bileşenlerinden biri olan transformatörlerin icat edilmesine yol açmıştır. Paylaşılan bir manyetik alanın indüktörlerini birleştirerek bir transformatör oluşturabilirsiniz. Genellikle güç hatlarının voltajlarını istenen seviyeye çıkarmak veya azaltmak için kullanılırlar.

    Enerji Depolama
    Tıpkı bir kapasitör gibi, bir indüktör de enerji depolayabilir. Bununla birlikte, bir kapasitörün aksine, sınırlı bir süre için enerji depolayabilir. Enerji manyetik bir alanda depolandıkça, güç kaynağı çıkarılır çıkarılmaz çöker. Yine de, indüktörler, masaüstü bilgisayarlar gibi anahtarlamalı güç kaynaklarında güvenilir enerji depolama aygıtı olarak işlev görür.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email

    Benzer İçerikler

    Kondansatör (Kapasitör) Nedir?

    2 Eylül 2022

    Breadboard Nedir?

    3 Mayıs 2022

    En İyi 10 Ücretsiz PCB Tasarım ve Çizim Programı

    9 Nisan 2022

    Cevap Yaz Cancel Reply

    Son Eklenenler

    Mosfet Nedir? Mosfet Ne İşe Yarar?

    17 Ekim 2022

    Robotik Kodlama Nedir?

    14 Ekim 2022

    NodeMCU Nedir? NodeMCU Projeleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Raspberry Pi Nedir? Modelleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Arduino ile Neler Yapılabilir?

    3 Ekim 2022

    Arduino Nedir?

    30 Eylül 2022

    Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Akım Trafosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    27 Eylül 2022

    Kontrol Kalemi Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

    27 Eylül 2022
    • Direnç Renk Kodları
    • Elektronik Devre Elemanları
    • Flip-Flop Devresi Yapımı
    • Kısa Devre Nedir?
    • Multimetre Nedir?
    • Elektromıknatıs Nedir? Nerelerde Kullanılır?
    • Akım Korumalı Priz Nedir?
    • Arduino Çeşitleri
    • Breadboard
    © Devre Kartı.

    Yukarıya yazın ve aramak için enter'a basın!