Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik tasarrufu nasıl yapılır? Elektrik Edison tarafından keşif edildiği andan itibaren dünyanın her yerinde insanların vazgeçilmezi olmuştur. Bugün elektriğin kullanılmadığı yer tam anlamı ile basit ekipmanlar hariç yoktur. Lakin özellikle ülkemiz açısından bakıldığında elektrik ücretlerine gelen zamlardan ötürü kişilerin maddi durumu ne olursa olsun elektrik tasarrufu olgusu gündeme geliyor. Üstelik elektrik tasarrufunun bir diğer önemi ise doğayı ve kaynakları verimli kullanmaktır. Her şeyde olduğu gibi elektrikte de tasarruf esas olan olgudur. Nitekim bu yazıda da uzmanların önerdiği bir biçimde adım adım elektrik tasarrufu nasıl yapılır sorusunun yanıtı verilecektir. Dilerseniz hemen başlayalım

Ampul Seçimi

ampul secimi

Elektrik tasarrufu olgusu içinde ilk ifade edilebilecek olgu doğru yerde doğru ampul seçimidir. Bu noktada iki tane temel olgu vardır. Bunlardan ilki ampul ışık değerinin seçilmesidir. Elbette göz sağlığı da düşünülerek bulunan alanın büyüklüğüne uygun ampul seçilmesidir. Küçük alanlarda aşırı yüksek değerleri olan ampuller seçilmemelidir. Ne kadar yüksek gücü olan ampul seçilir ise elektrik harcaması o kadar yüksek olacaktır.

Bir diğer ampul seçiminde bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken husus ise akıllı ampul olarak adlandırılan ampullerin seçilmesidir. Bunun için de enerji tasarrufu olan ampuller tercih edilmelidir. Gereksiz yere ışık yanmaması ve ampullerin söndürülmesi gerektiği de unutulmamalıdır.


Elektrikli Cihazlar Kullanılmadığı Zaman Prizden Çekilmelidir

prizden cek

Elektrik tasarrufu nasıl yapılır olgusunda bir diğer seçenek insanların kullandığı cihazları bilinçli bir biçimde kullanması gerektiğidir. Cihazlar kullanılmadığı zaman prizde takılı oldukları zaman elektrik harcamadıkları düşünülür ama bu son derece ciddi bir yanılgıdır. Pasif enerji harcarlar. Bu yüzden de kullanılmayan tüm cihazların fişi çekilmelidir.İnsanlar tatile giderken eğer buzdolaplarında bozulacak bir şey yok ise onun da fişini çekmelidir. Zira buzdolabı en çok elektrik harcayan cihazlardan bir tanesidir. Benzer bir durum kombi için de geçerlidir. Uzun süre kullanılmayacak ise mutlaka kombi kapatılmalıdır.


Çamaşır ve Bulaşık Makinesi Çalıştırma Zamanı

camasir ve bulasik makinesi

Elektrik tasarrufu noktasında bir diğer önemli olan olgu da çamaşır ve bulaşık makinesinin ne zaman çalıştırılacağıdır. Burada işin püf noktası elektrik tarifelerini doğru bir biçimde bilmektir. Akşam 22.00den sonra ve Pazar günleri elektrik tarifleri daha düşük olduğu olabildiğince bu saatlerde bu iki cihazın kullanımına özen gösterilmelidir.

Hem çamaşır makineleri, hem bulaşık makineleri için söylenebilecek olan bir diğer husus da akıllı ürünler olsa bile tam dolmadan kullanılmamaları gerektiğidir. Tam dolmadan çalıştırıldıkları zaman daha çok enerji harcarlar. Bu da işin bir diğer püf noktasıdır.

Son olarak da gerek çamaşır makinesi gerek bulaşık makinesi alırken A sınıfı enerji verimliliği olan cihazların alınması gerektiğidir.


Şarj Cihazları

sarj priz

Cep telefonları gündelik yaşamımızın bir parçası halindedir. Cep telefonları daha uzun süre kullanılabilmeleri adına tam olarak şarjı bittiği zaman şarj edilmelidir. Tam olarak şarj olduktan sonra da fişten çekilmelidir. Zira kimi zaman cep telefonları patlayabilmektedir. Ayrıca şarj aleti de boş yere prizde bırakılmamalıdır. Bu durumda yine elektrik harcamaya devam eden bir durum söz konusudur.


Ütü Yapma

utu

Kimi insanların çok sevdiği bir iş olmasa da ütü yapılması son derece doğal olan bir olgudur. Ütü yapılacağı zaman toplu ütü yapılmasının elektrik tasarrufu için son derece önemli bir argüman olduğu unutulmamalıdır.


Buzdolabının Kullanımı

buzdolabi

Elektrik tasarrufu nasıl yapılır noktasında bir diğer önemli olan olgu da buzdolabının konumunun ve derecesinin doğru ayarlanması gerektiğidir. En ufak bir yanlış ayarın elektriğin çok daha fazla harcanmasına yol açacağı gerçeği hiçbir biçimde göz ardı edilmemelidir.

Yorum yapın