Devre KartıDevre Kartı
    Devre KartıDevre Kartı
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası (Cookie)
    • İletişim
    • Anasayfa
    • Arduino
    • Devreler
    • Elektrik
    • Elektronik
    • Güncel
    Devre KartıDevre Kartı
    Anasayfa»Güncel»Multimetre Nedir?
    1489498781
    Güncel

    Multimetre Nedir?

    4 dakika okuma süresi
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Bu yararlı araçlar voltaj, akım ve direnci okuyabilir. Bunların hepsi elektrikle çalışırken gereklidir. Elektrikçiler, elektronik uzmanlar, mekanikçiler ve elektrikle çalışan diğer birçok uzman düzenli olarak multimetreler kullanır.

    İki tür multimetre vardır: analog ve dijital.

    analog vs digital multimeter

    Analog bir multimetre, voltajı ve ölçülen diğer şeyleri gösterecek hareketli bir işaretçiye sahiptir. Bu analog ölçüye ampermetre denir.

    Dijital multimetreler ise dijital bir ekran kullanıyor ve her şeyi elektronik olarak ölçüyor.

    Günümüzde dijital birimler analogdan daha yaygındır. Bununla birlikte, hızla değişebilen elektrik akımlarının ölçülmesi gibi bazı durumlarda analog multimetreler hala tercih edilmektedir. Analog birimler daha duyarlı.

    Peki bir multimetre gerçekten nasıl çalışır?

    Hem analog hem de dijital multimetreler voltajı benzer şekillerde ölçer. Her multimetrenin kalbinde bir dizi devre bulunur. Temel olarak, bir elektrik akımına dokunduğunuzda, elektrik devrelerden akacak ve ölçülecektir.

    Elektrik aslında gerilime “dönüştürülür”. Bu voltaj daha sonra devreler tarafından ölçülür ve çıkış görüntülenir. Elektrik şönt denilen şeyden geçirilir. Bu şant, devre boyunca gelişen voltajın direncini ölçer.

    Söylemeye gerek yok, multimetrelerin gerçek çalışması çok karmaşık ve uzmanlar tüm kariyerlerini sadece ölçüm süreçlerini çalışarak geçirdiler.

    Çoğu insan, bir multimetrenin dahili olarak nasıl çalıştığı konusunda endişelenmek zorunda kalmaz, sadece bunun işe yaradığını ve çıktının ne anlama geldiğini bilmeleri gerekir.

    Multimetre Nasıl Kullanılır?
    Bir multimetre sadece volttan daha fazlasını ölçer. En azından, bir multimetre voltmetre ile volt, ampermetre ile amper ve ohmmetre ile ohm ölçer. Aslında, “multi” sayacının adını aldığı yer burasıdır. Birden çok şeyi ölçer. Yine de bireysel test araçları satın alıp kullanabilirsiniz, ancak çoğu insan daha fazla bilgi görüntülediğinden artık bir multimetre kullanıyor.

    use multimeter

    Prob uçları bir devreye bağlanarak devreden geçen elektrik akışını ölçebilir. Elektrik daha sonra multimetrenin ölçüldüğü kendi devrelerine iletilir.

    Devreler elektriğin içinden akmasına izin veren karmaşık sistemlerdir. Devreler ayrıca bir bilgisayara güç vermek gibi belirli şeyleri gerçekleştirmek için elektriği yönlendirecek ve kullanacaktır.

     

    2017 07 20 0001

    • Doğru Akım Gerilimi (DCV): Bazen bunun yerine V-  ile gösterilecektir . Bu ayar, piller gibi şeylerde doğru akım (DC) voltajını ölçmek için kullanılır.
    • Alternatif Akım Gerilimi (ACV): Bazen bunun yerine V ~ ile gösterilecektir . Bu ayar, bir prize takılan hemen hemen her şey olan alternatif akım kaynaklarından gelen voltajı ve prizin kendisinden gelen gücü ölçmek için kullanılır.
    • Direnç (Ω): Bu, devrede ne kadar direnç olduğunu ölçer. Sayı ne kadar düşükse, akımın içinden geçmesi o kadar kolay olur ve bunun tersi de geçerlidir.
    • Süreklilik: Genellikle bir dalga veya diyot sembolü ile gösterilir. Bu basitçe bir devrenin tamamlanıp tamamlanmadığını, devre üzerinden çok az miktarda akım göndererek ve diğer uçtan çıkıp çıkmadığını kontrol ederek test eder. .
    • Doğru Akım Amperajı (DCA): Akim olcum kademesidir.
    • Doğru Akım Kazancı (hFE): Bu ayar, transistörleri ve DC kazançlarını test etmek içindir, ancak çoğu elektrikçi ve hobici bunun yerine süreklilik kontrolünü kullanacağından çoğunlukla işe yaramaz.

    Başlangıç ​​olarak, bir multimetrenin bazı farklı kısımlarının üzerinden geçelim. En temel düzeyde, bir ucunda fişler ve diğerinde metal uçlar bulunan siyah ve kırmızı kablolar olan iki probun yanı sıra cihazın kendisine de sahip olursunuz.

    Multimetrenin kendisinin üst kısmında size okumayı veren bir ekran vardır ve belirli bir ayarı seçmek için çevirebileceğiniz büyük bir seçim düğmesi vardır. Her bir ayar, farklı voltaj, direnç ve amper güçlerini ölçmek için farklı sayı değerlerine sahip olabilir. Dolayısıyla, multimetreniz DCV bölümünde 20’ye ayarlanmışsa, multimetre 20 volta kadar voltajları ölçecektir.

    Multimetreniz ayrıca probları takmak için iki veya üç bağlantı noktasına sahip olacaktır (yukarıdaki resimde):

    • COM portu “Common” anlamına gelir ve siyah probu her zaman bu bağlantı noktasına takın.
    • VΩmA (veya mAVΩ ) sadece gerilim, direnç ve akim(miliamper olarak) mevcut için kullanılan bir kısaltmadır. 200mA’dan düşük voltaj, direnç, süreklilik ve akımı ölçüyorsanız kırmızı probun takılacağı yer burasıdır.
    • 10ADC bağlantı noktası (bazen sadece olarak belirtilen 10A sen 200mA öte bir şey akımını ölçerek konum zaman) kullanılır. Mevcut çekilişten emin değilseniz, bu bağlantı noktasıyla başlayın. Öte yandan, akım dışında bir şey ölçüyorsanız bu bağlantı noktasını hiç kullanmazsınız.

    Uyarı:  200mA’dan daha yüksek bir akıma sahip bir şey ölçüyorsanız, kırmızı probu 200mA bağlantı noktası yerine 10A bağlantı noktasına taktığınızdan emin olun. Aksi takdirde multimetrenin içindeki sigortayı patlatabilirsiniz. Ayrıca, 10 amperin üzerindeki herhangi bir şeyin ölçülmesi bir sigortayı atabilir veya multimetreyi de bozabilir.

    Multimetreniz amperleri ölçmek için tamamen ayrı bağlantı noktalarına sahipken, diğer bağlantı noktası özellikle yalnızca voltaj, direnç ve süreklilik içindir, ancak daha ucuz multimetreler bağlantı noktalarını paylaşır.

    Her neyse, gerçekten bir multimetre kullanmaya başlayalım. Bir multimetre kullanmaya başlamanıza ve alışmanıza yardımcı olacak bazı örnekler olarak AA pilin voltajını, bir duvar saatinin akım çekişini ve basit bir telin sürekliliğini ölçeceğiz.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email

    Benzer İçerikler

    Kondansatör (Kapasitör) Nedir?

    2 Eylül 2022

    Breadboard Nedir?

    3 Mayıs 2022

    En İyi 10 Ücretsiz PCB Tasarım ve Çizim Programı

    9 Nisan 2022

    Cevap Yaz Cancel Reply

    Son Eklenenler

    Mosfet Nedir? Mosfet Ne İşe Yarar?

    17 Ekim 2022

    Robotik Kodlama Nedir?

    14 Ekim 2022

    NodeMCU Nedir? NodeMCU Projeleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Raspberry Pi Nedir? Modelleri Nelerdir?

    13 Ekim 2022

    Arduino ile Neler Yapılabilir?

    3 Ekim 2022

    Arduino Nedir?

    30 Eylül 2022

    Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Akım Trafosu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    30 Eylül 2022

    Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    27 Eylül 2022

    Kontrol Kalemi Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

    27 Eylül 2022
    • Direnç Renk Kodları
    • Elektronik Devre Elemanları
    • Flip-Flop Devresi Yapımı
    • Kısa Devre Nedir?
    • Multimetre Nedir?
    • Elektromıknatıs Nedir? Nerelerde Kullanılır?
    • Akım Korumalı Priz Nedir?
    • Arduino Çeşitleri
    • Breadboard
    © Devre Kartı.

    Yukarıya yazın ve aramak için enter'a basın!