Breadboard, geçici devreler yapmak için kullanılan bir devre kartıdır. Elektronik ve test devreleri tasarımları yapmak için kullanılan bir cihazdır. Elektronik devrelerin içindeki elektronik elemanlar, terminaller ve uçlar ; deliklere sokularak ve daha sonra uygun teller yardımı ile bağlanarak değiştirilebilir.
Cihaz, kartın altında, kartın üstüne yerleştirilen delikleri birbirine bağlayan metal şeritlere sahiptir. Devre tahtasının bağlantıları çoğunlukla geçicidir ve elemanlar herhangi bir hasar olmaksızın yeniden monte edilebilir ve yeniden kullanılabilir. Mühendisler, kendileri tarafından yapılan farklı ürünleri test etmek için breadboard’lardan yararlanır. Breadboard kullanmak, test etmenin en verimli yoludur ve aynı zamanda maliyet bakımından uygundur. Test amacıyla tekrar tekrar kullanılabilirler. Bugün, minik analog, dijital devrelerden başlayarak büyük karmaşık CPU’lara kadar her şey breadboard yardımıyla test edilebilir.
Breadboard’lar lehimsizdir ve terminal ve bus şeritleri olmak üzere iki çeşit şeritten yapılmıştır. Terminal şeritleri elektronik elemanların tutulmasına yardımcı olurken, veri yolu şeridi tüm elektronik bileşenlere elektrik gücü sağlamak için kullanılır.
Bir devre tahtası, devreleri test etmek ve prototiplemek amacıyla geçici bir yapıya sahip kullanılan bir devredir. Hızlı ve kolay olduğu için devre tahtalarının yardımıyla devrelerin prototipini oluşturmak kolaydır. Breadboard’lar genellikle devreleri test etmek için kullanılır. Bu cihazda delikler olduğu için. Bir devre oluşturmak için, teller deliklerin içine basitçe yerleştirilir. Devre tahtası kullanmanın bir avantajı, yanlış bir sıraya yerleştirilirlerse tellerin konumlarının değiştirilebilmesidir. Aşağıdaki diyagramda dikey sütunları tanımlamak için alfabelerin ve yatay satirlari tanımlamak için sayıların kullanıldığını görebilirsiniz.
Aşağıdaki diyagramda hem dikey kolonları hem de dahili olarak bağlanacak yatay satırları görebilirsiniz. Güç açılır açılmaz, akım bu dahili bağlantılardan geçer.
Aşağıdaki diyagramda devre tahtasında 380 ohm’luk bir direncin ve bir LED’in nasıl kurulduğunu görebilirsiniz. Sonunda LED ışığa 9 voltluk bir pil eklenir. Akım direncini 680 ohm’luk bir dirençle değiştirin, direncin daha büyük olduğunu ve LED ışığının gerilimin dusmesi ile birlikte parlakliginin azaldigini görebilirsiniz.
Breadboard Bağlantıları:
Daha önce bahsedildiği gibi bir breadboard, test ve diğer amaçlar için geçici devre yapmak için kullanılır. Test için devre tahtası kullanmanın avantajı, kurduğunuz devrede yanlış bağlantının değiştirilebilmesidir. Ayrıca devrenin parçaları hasar görmez ve kolayca tekrar kullanılabilir. Bir devre tahtası genellikle kabloların kolayca içeri itilebilmesi için çok sayıda delikten oluşur. Hemen hemen her elektronik proje için test, devre tahtasından başlar. Devre tahtası, 0.1 ızgarada düzenlenmiş deliklere benzer birçok küçük yuvaya sahiptir. Çoğu elemanın sahip olduğu uçlar, bu deliklerin içine kolayca itilebilir. IC’ler, sol taraftaki noktaları ile boşluğun içine doğru itilir. Standart teller, kolayca zarar gördüklerinden breadboard için kullanılamazlar ve bu nedenle 0.6 mm çapında tek damarlı plastik kaplı teller kullanılır.
Yukarıdaki şema, bir devre tahtasının deliklerinin nasıl bağlandığını gösterir. Alt ve üst sıralar, kırmızı ve siyah çizginin gösterdiği gibi yatay olarak birbirine bağlanır. Güç kaynağı hem siyah hem de kırmızı sıralara bağlanır. Diğer sıralar, merkez boyunca herhangi bir bağlantı olmaksızın, her biri beş sıradan oluşan dikey bir şekilde bağlanmıştır.
Bazı devre tahtalarında, güç kaynağının üst ve alt sıralarında yarı yolda kesintiler olur. Bu sıraları birbirleri ile bağlamazsanız, devrenin o kısmında herhangi bir güç kaynağı olmayacaktır.