Elektrik devreleri ve cihazlarla uğraşırken, bir multimetre sahip olunması gereken bir cihazdır.Bu yazıda, cihazı doğru şekilde çalıştırabilmeniz için bir multimetrenin tüm sembollerini açıklayacağız.
Multimetre Nedir?
Bir multimetre, tüm farklı elektrik parametrelerini ölçmek için kullanılan elektronik bir cihazdır. Bir elektrikçi, elektrik devrelerinin ve cihazların farklı yönlerini kontrol etmek için bir multimetre kullanır. Farklı yönler arasında amper cinsinden akım, volt cinsinden voltaj ve ohm cinsinden direnç bulunur.
Piyasada iki tür multimetre bulunmaktadır; analog ve dijital multimetre. Dijital multimetreler, okumalarda daha doğru olduklarından daha popülerdir. Bir multimetrenin başlıca dört bileşeni vardır.
Ölçümü gördüğünüz ekranı görüntüleyin .
Cihazı çalıştırma düğmeleri .
Ölçüm birimini seçmek için Döner Kadran .
Testi gerçekleştiren test uçlarını eklemek için Giriş Portları .
Multimetrenin Birimleri Nelerdir?
İlk kez bir multimetre kullanıyorsanız, kesinlikle korkacaksınız. Akımı, voltajı ve direnci ölçmesine rağmen, anahtar kelimeleri hiçbir yerde bulamayacaksınız. Bu anahtar kelimeler sırasıyla A (amp), V (volt), Ω (ohm) birimleriyle temsil edilir. Bu birimlerde ayrıca ölçümlerin daha etkili gösterimi için alt birimleri vardır. Alt birimler aşağıdaki gibidir,
–Kilo için K, yani 1000 kez.
–M, mega veya milyon için, bu 10,00,000 kez anlamına gelir.
–mili için m, 1/1000 anlamına gelir.
–(µ) mikro için, bu 1 / milyon anlamına gelir.
Multimetredeki Sembolleri Nasıl Okurum?
Standart bir multimetre aşağıdaki sembollerle birlikte gelir.
1. Tutma Düğmesi
Okumayı aldıktan sonra, ölçümü ekranda tutmanız / kilitlemeniz gerektiğinde tutma düğmesine basarsınız. Düğmeye basmazsanız, test ucunu test ettiğiniz nesneden çıkarır çıkarmaz ölçüm ekrandan kaybolur. Gereksiniminize göre ölçümü ekranda bir süre görmek istediğinizde bu kullanışlıdır.
2. Min / Maks Düğmesi
Bu düğme, multimetrenin kullanımı sırasında minimum ve maksimum ölçüm değerini kaydeder. Mevcut ölçüm kaydedilen minimum / maksimum değeri aşar aşmaz standart bir multimetre bip sesi çıkaracaktır. Bazı dijital multimetrelerde, ekran mevcut ölçümle birlikte minimum / maksimum değeri gösterir.
3. Aralık Düğmesi
Bir multimetre, farklı ölçüm aralıklarına sahiptir. Bu düğme ile mevcut aralıktan diğerlerini uygunluğa göre önceden ayarlamak için değişiklikler yapabilirsiniz. Dar veya geniş bir yelpazeye ihtiyacınız olup olmadığı, test ettiğiniz nesnelere bağlıdır.
4. İşlev Düğmesi
Çevirme simgelerinin ikincil işlevlerini etkinleştirmeniz gereken bu düğmeye basarsınız. Sarı metinlerle vurgulanan kadranın etrafındaki sembollerin bu işlevlerini göreceksiniz. Nitekim, multimetrenin üzerindeki sarı düğme işlev düğmesidir ve her zaman bir etiket okuma ‘işlevi’ ile birlikte gelmeyebilir.
5. AC Voltajı
Üstte dalgalı bir çizgi olan büyük V ile temsil edilen sembol, voltajı temsil eder. Nesnenin voltajını ölçmek istediğinizde kadranı bu sembole getirmelisiniz. AC voltajını ölçerken kullanmalısınız.
SHIFT: Hertz
V sembolünün hemen yanında sarı renkte Hz sembolünü göreceksiniz. Daha önce belirtildiği gibi, ikincil bir işlevdir ve İşlev düğmesine basarak kullanabilirsiniz. Sembol, Hertz birimindeki nesnenin frekansını ölçer.
6. DC Gerilimi
Üç tire ve üstte düz bir çizgi olan büyük V ile temsil edilen sembol, voltajı temsil eder. Nesnenin voltajını ölçmek istediğinizde kadranı bu sembole getirin. DC voltajını ölçerken kullanmalısınız.
7. AC milivoltlar
Üç tire ve üstte düz bir çizgi olan mV ile temsil edilen sembol, milli voltajı temsil eder. Bunu yalnızca çok düşük miktardaki AC voltajını, tercihen daha küçük bir devrede ölçtüğünüzde kullanmalısınız.
SHIFT: DC Millivolt
Çevirme noktasını AC milivolt sembolünde tutarak ve işlev düğmesine basarak, daha küçük bir devre için DC milivolt ölçebilirsiniz. Sembolü, sarı renkli mV sembolünün hemen yanında bulunur.
8. Direnç
Ω (omega) ile temsil edilen sembol, direnci temsil eder. Bir nesnenin direncini ölçmek istediğinizde kadranı bu sembole getirmeniz gerekir. İkincil işlevi de sigortanın sağlam olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olur.
9. Süreklilik
Ses dalgası sembolü ile temsil edilen işlevi, iki nokta arasında süreklilik olup olmadığını belirlemektir. Bu nedenle açık veya kısa devre olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Devrede arıza bulmada ve sorun gidermede çok önemli bir işlevdir.
10. Diyot Testi
Süreklilik sembolünün hemen yanında artı işaretli bir ok sembolü bulacaksınız. Bu sembolü kullanmak için, kadranı süreklilik sembolüne doğrultmanız ve fonksiyon düğmesine basmanız gerekir. Bu sembol, bir diyotun iyi mi yoksa kötü mü olduğunu bulmaya yardımcı olur.
11. AC Akım
Üstte dalgalı bir çizgiyle büyük V ile temsil edilen sembol, akımı temsil eder. AC akımını ölçerken kullanmalısınız.
12. DC Akım
Üç tire ve üstte düz bir çizgi olan büyük V ile temsil edilen sembol, akımı temsil eder. DC akımını ölçerken kullanmalısınız.
13. Açma / Kapama Anahtarı
Bu, ekranı açmak ve kapatmak içindir.
14. Otomatik V / LoZ
Bu işlev yalnızca seçili multimetrelerde mevcuttur. Yanlış ölçümü önler.
15. Ortak Jack
Bu jakı tüm testler için, ancak yalnızca siyah bir test kablosuyla kullanın.
16. Akım Jakı
Bir kelepçe eki veya kırmızı bir test ucu ile akımı ölçmek için bu jakı kullanın.
17. Parlaklık Düğmesi
Ekranın parlaklığını ayarlamak için bu düğmeyi kullanın. Multimetrenizi dışarıya çıkardığınızda çok kullanışlı hale geliyor ve normal ekran çok kararıyor.
18. Kırmızı Jack
Akım hariç tüm test türleri için bu jakı kullanın. Testler, direnç, voltaj, sıcaklık, empedans, kapasitans, tekrarlama ve diğerlerini içerir.